Groentehandel wil knabbelen aan zondagstoeslag

beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De werkgevers in de groothandel in groente en fruit willen de toeslag voor werken op zondag fors verlagen. Op zater­dagavond zouden medewerkers juist meer beloond moeten worden dan nu het geval is.

Dat blijkt uit een nieuwsbrief over de cao-onderhandelingen die de vakorganisaties FNV Handel, 
CNV Vakmensen en RMU vrijdag aan hun leden hebben gestuurd. De huidige cao loopt tot 31 december. Onderhandelingen over een verlenging zijn deze week gestart.

Op dit moment krijgen werknemers op zaterdag vanaf drie uur ‘s middags een toeslag op het salaris van 25 procent. Vanaf elf uur ‘s avonds tot zondagavond elf uur geldt een toeslag van 100 procent. De werkgevers stellen voor vanaf zaterdagavond zeven uur tot zondag­avond zeven uur een toeslag van 75 procent te betalen. Op zondagavond gaat de toeslag na zeven uur omlaag naar 40 procent, dat is gelijk aan de huidige toeslag voor nachtwerk. Als onderbouwing van hun voorstel stellen de werkgevers dat werken op zondag, inclusief de zondagavond, tegenwoordig „sociaal minder belastend” is dan op zaterdagavond. Oftewel: werken op zondag vinden werknemers minder vervelend dan werken op zaterdagavond.

zondagopen-anp_webConflict over zondagstoeslag kan breekijzer worden

De vakorganisaties willen „vooralsnog” niet morrelen aan de toeslagen, blijkt uit de nieuwsbrief. Ze verzetten zich tegen de tendens om de zaterdag en zondag „steeds meer als gewone werkdag te gaan beschouwen.”

De RMU heeft zich in andere bedrijfstakken steeds verzet tegen verlaging van zondagstoeslagen. Argument daarbij is dat het wettelijk recht op weigering van zondags­arbeid erdoor in gevaar zou kunnen komen.