Geen harde acties door vissers

beeld Simon Bleeker

Er komen geen harde acties van de Nederlandse pulsvissers. Ondanks de dreiging dat de Europese instellingen woensdag tot een algeheel verbod op elektrisch vissen zullen besluiten.

Dat meldde de Urker visserijwethouder Geert Post maandagmorgen tegen het einde van een vergadering van boze vissers in het Urker gemeentehuis. Sommige radicale vissers riepen zaterdag op tot blokkade van belangrijke vaarwege maar anderen voelen daar niets voor, omdat de Nederlandse overheid de vissers juist steunt.

Terwijl de vergadering bij het sluiten van deze krant nog niet was afgelopen schatte Post in dat een delegatie van de vissers dinsdag naar de Tweede Kamer gaat. Ze hopen daar de pulsvisserij op de agenda te krijgen.

De stemming onder de vissers is geladen. Zo’n tachtig Nederlandse Noordzeekotters hebben hun schepen de afgelopen tien jaar omgebouwd voor de pulstechniek (elektrisch vissen). Hun investering, tot 300.000 euro per schip, dreigt door een „politiek besluit van Europa” –aldus minister Schouten van LNV zaterdag– waardeloos te worden.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie proberen het eens te worden over de toekomst van de pulsvisserij, die tot nu toe alleen met speciale ontheffing mag worden toegepast.

Sinds mei 2017 hadden de lidstaten het standpunt dat teruggevallen moest worden op de zogeheten 5-procentsregel: maximaal 5 procent van de kottervloot zou op experimentele basis met puls mogen blijven vissen. Ook die uitzondering lijkt nu van tafel te gaan. Dit zou betekenen dat alle pulsvissers hun schip moeten ombouwen naar andere vistechnieken, zoals de traditionele boomkorvisserij. Die kost echter meer brandstof.

Minister Schouten zei zaterdag op het congres van de ChristenUnie dat zij zich inzet voor „een fatsoenlijke overgangsperiode” voor de Nederlandse pulsvissers.