Galapagos blikvanger in licht hogere AEX

Het aandeel van biotechnologiebedrijf Galapagos was woensdag flink in trek op de Amsterdamse beurs na positieve testresultaten van een middel tegen reuma. Het algehele beurssentiment in Europa was gematigd positief. Beleggers bleven terughoudend door de aanhoudende handelszorgen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 540,11 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 775,64 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 en 0,4 procent. Londen bleef achter met een min van 0,3 procent.

Galapagos was met afstand de koploper bij de hoofdfondsen, met een winst van 15 procent. Dat is de grootste koerswinst in drie jaar. De biotechnoloog heeft samen met partner Gilead Sciences een studie met het middel filgotinib tegen reuma succesvol afgesloten. In de eerste fase 3-studie werden alle belangrijke doelen gehaald.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries volgde met een winst van meer dan 3 procent na een adviesverhoging door Kempen. Grootste daler in de AEX was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een verlies van 2 procent. Levensmiddelenconcern Unilever, dat eind dit jaar zijn plek in de Londense hoofdindex verliest vanwege de verhuizing naar Nederland, daalde 0,6 procent.

In de MidKap stonden bodemonderzoeker Fugro en oliedienstverlener SBM Offshore bovenaan met plussen van 3,7 en 2,8 procent. Beursintermediair Flow Traders sloot de rij met een min van 1,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven won Adyen 6,7 procent. De betalingsdienstverlener kondigde een samenwerkingsverband aan met dataplatformbedrijf Looker en krijgt vanaf 24 september een notering in de MidKap. Adyen neemt de plaats in van natuurvoedingsproducent Wessanen (min 0,2 procent). De samenstelling van de AEX blijft volgens beursexploitant Euronext ongewijzigd.

In Madrid steeg Inditex bijna 3 procent. Beleggers waren tevreden over de halfjaarresultaten van de Spaanse kledingverkoper. Hermès klom meer dan 1 procent in Parijs. Het Franse modehuis, bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-tassen, zag zijn winstgevendheid in het afgelopen halfjaar oplopen naar het hoogste niveau ooit. Vooral in China deed het bedrijf goede zaken.

De euro was 1,1592 dollar waard tegen 1,1588 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent in prijs tot 69,59 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 78,97 dollar per vat.