Ex-manager: Facebook wil ons verslaafd maken

beeld AFP

Een manager van Facebook heeft felle kritiek op zijn voormalige werkgever. Chamath Palihapitiya zei tegenover studenten van de Stanford’s Graduate School of Business dat sociale media er alles aan doen om gebruikers verslaafd te maken. „Het bedreigt het functioneren van de maatschappij.”

Een video van het gesprek werd vorige maand op Youtube gezet, maar kreeg deze week pas aandacht.

Palihapitiya zegt zich schuldig te voelen over de bijdrage die hij leverde aan de groei van Facebook. Tot 2011 was hij verantwoordelijk voor de gebruikersgroei bij het sociale netwerk.

Verder zegt hij dat we niet alleen een Amerikaans of een Russisch probleem hebben, maar een wereldwijd probleem. Het gaat niet alleen om het massaal gedeelde nepnieuws, maar Palihapitiya heeft het ook over het gevaar van likes en reacties waaraan gebruikers van sociale media verslaafd raken. Hierdoor blijf je maar op Facebook, precies de bedoeling van het netwerk, waardoor er nog meer geld verdiend wordt.

Zelf gebruikt hij Facebook nauwelijks meer, verklaarde hij tegenover de studenten. Net als andere sociale media zorgt dit alleen maar voor onrust, „bijvoorbeeld in mijn vriendengroep”.

Begin vorige maand kwam oud-investeerder Sean Parker met soortgelijke uitspraken in het nieuws. Ook hij had het over „shots dopamine” die gebruikers krijgen als ze likes en reacties ontvangen. Volgens Parker wordt er bij Facebook erg goed nagedacht over de vraag hoe ze mensen moeten vasthouden.

Volgens Facebook realiseert het bedrijf zich dat ze veel verantwoordelijkheid heeft, en dat er de laatste jaren veel veranderd is.