Europese beurzen winnen op tweede pinksterdag

Europese aandelenbeurzen zijn maandag op tweede pinksterdag met winsten gesloten. Beleggers waren opgelucht dat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsdeal met China intact heeft gelaten ondanks de spanningen rond de Chinese inmenging in Hongkong. De protesten en rellen in de Verenigde Staten na de dood van de ongewapende zwarte man George Floyd zorgden wel voor enige terughoudendheid.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,3 procent hoger op 539,54 punten. De MidKap klom 1,7 procent tot 733,40 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 1,5 procent. De handel verliep relatief rustig aangezien de beurzen in Frankfurt, Dublin, Kopenhagen, Oslo, Luxemburg, Wenen en Zürich gesloten waren vanwege Pinksteren.

Koploper in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van ruim 11 procent, geholpen door de versoepeling van coronamaatregelen in diverse landen. Het vastgoedconcern heeft tevens de verkoop van zijn belangen in een vijftal Franse winkelcentra afgerond. In februari liet het bedrijf al weten dat de deal zo’n 1,5 miljard euro oplevert. Informatieleverancier Wolters Kluwer sloot de rij met een min van 2,6 procent.

Daarnaast ging koffieconcern JDE Peet’s (plus 3,9 procent) verder omhoog. Het moederbedrijf van Douwe Egberts won vrijdag bij zijn beursgang al bijna 14 procent.

Elders in Europa trok Lufthansa de aandacht. Het aandeel verloor ruim 6 procent in Frankfurt. Zowel het bestuur als de commissarissen van de luchtvaartreus zijn akkoord gegaan met de Duitse staatssteun aan het concern. Daaraan zitten wel voorwaarden verbonden. Duitsland was met de Europese Commissie overeengekomen dat Lufthansa onder meer afstand moet doen van een aantal slots op Duitse luchthavens.

In Milaan klom Mediobanca dik 8 procent. De Italiaanse miljardair Leonardo Del Vecchio wil zijn belang in de Italiaanse zakenbank verdubbelen naar 20 procent. De oprichter van brillenbedrijf Luxottica zou daarvoor toestemmingen hebben gevraagd aan de Europese Centrale Bank (ECB). Associated British Foods steeg eveneens zo’n 8 procent in Londen. Het moederbedrijf van Primark opent deze maand ook zijn winkels in Engeland weer. Voor de winkels in Wales, Schotland en Noord-Ierland wacht Primark nog op goedkeuring van de overheid. In Nederland ging Primark begin mei al open.

De euro was 1,1119 dollar waard, tegen 1,1114 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 34,84 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 37,70 dollar.