Europese beurzen blijven dicht bij huis

De Europese aandelenbeurzen bleven dinsdag dicht bij huis. Beleggers deden het rustig aan op de laatste dag van het sterke tweede kwartaal. De waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het ergste van de coronapandemie nog moet komen, zorgde voor terughoudendheid. Een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industrie in juni bood daarbij wat steun aan de handel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 559,27 punten. De hoofdindex stevent desondanks af op een winst van bijna 16 procent in het tweede kwartaal. De MidKap won 0,6 procent tot 752,12 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,1 procent en Parijs daalde 0,1 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,6 procent.

Zwaargewicht Shell zakte 2,4 procent en was de grootste daler in de AEX. Het olie- en gasconcern heeft in het tweede kwartaal veel minder olie verkocht dan een jaar geleden. Door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie schrijft Shell in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

Prosus (plus 3,9 procent) ging aan kop bij de hoofdfondsen op het Damrak na sterke jaarcijfers. Topman Bob van Dijk verklaarde er vertrouwen in te hebben dat de techinvesteerder goed uit de coronacrisis zal komen. Chipdienstverlener ASMI volgde met een winst van 2,4 procent, dankzij opbeurende prognoses van de Amerikaanse chipbedrijven Micron en Xilinx. In de MidKap won chipbedrijf Besi dik 4 procent.

BAM (min 5 procent) was hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven. De bouwer is tot een schikking gekomen met Keulen vanwege de problemen rond de aanleg van een metrolijn in de Duitse stad in 2009. Daarbij stortte destijds het stadsarchief in. Vanwege de regeling zal BAM dit jaar een buitengewone last nemen van 40 miljoen euro. Postbedrijf PostNL stond bovenaan met een plus van ruim 9 procent dankzij een positief analistenrapport van ING. Fitnessketen Basic-Fit profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley en steeg 4,7 procent.

De euro was 1,1205 dollar waard tegen 1,1242 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 39,18 dollar. Brentolie zakte 1,2 procent in prijs tot 41,21 dollar.