Eigenaar 3i overweegt verkoop deel Action

beeld ANP, Lex van Lieshout

De Britse investeringsmaatschappij 3i verkoopt volgend jaar waarschijnlijk een deel van de Nederlandse winkelketen en prijsvechter Action.

Dat heeft een woordvoerster van 3i vrijdagmorgen desgevraagd bevestigd naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Bestuursvoorzitter Simon Borrows van de beursgenoteerde investeerder wierp de suggestie tot deelverkoop donderdag op tijdens een presentatie aan financieel analisten in Londen.

De Britse investeringsmaatschappij nam in 2011 de winkelketen over van oprichters Gerard Deen en Rob Wagemaker. Action is de grootste bezitting van 3i, dat 80 procent van de aandelen van de Nederlandse discountwinkelketen bezit. Van het belang van 3i zit 45 procent in de beursgenoteerde groep en 35 procent in het private fonds Eurofund V.

De kapitaalverschaffers van Eurofund sturen aan op een verkoop. Zij hadden volgens de krant in 2006 voor tien jaar geld toegezegd. Die looptijd is eenmalig verlengd tot 2019, dus is het volgens 3i logisch dat er over een verkoop wordt gesproken. Hiermee komt veel geld vrij: de waarde van de 35 procent aandelen van Eurofund V wordt geschat op 1,8 miljard euro.

De woordvoerster benadrukt dat 3i de rest van de aandelen zal behouden. „We zijn nog altijd blij met Action en zien nog veel groeipotentie bij het bedrijf.”

Action, dat in juli 25 jaar bestaat, maakt een stormachtige groei door. In 2002 telde het concern 94 winkels, nu zijn dat er meer dan 1150 in zeven landen.