Eduard Wustenveld van kerkSPOT: Gelukkig ben ik eigenwijs

Startup
Eduard Wustenveld van KerkSPOT. beeld Sjaak Verboom

Ondanks scepsis in zijn omgeving startte Eduard Wustenveld (36) uit Uithuizermeeden in 2013 zijn bedrijf kerkSPOT. Met kerk-
SPOT helpt hij kerken hun interne en externe communicatie te verbeteren en biedt hij een tool voor de ledenadministratie aan.

Wat voor nieuws biedt kerkSPOT?

„Veel kerken vinden het lastig om de onlinecommunicatie met elkaar en de buitenwereld goed te regelen en de dagelijkse dingen op een efficiënte manier en puur met vrijwilligers te voltooien. Ik bied kerken een goedkope oplossing om op een eenvoudige en makkelijke manier hun communicatie te verbeteren. Met mijn hulp kunnen kerken ook de ledenadministratie bijhouden en kunnen kerkleden zelf inloggen om elkaar te vinden en samen te werken.”

En, werkt het?

„Momenteel bedien ik 25 kerken. Dat is nog niet genoeg om van te leven, daarom werk ik een paar dagen per week ook nog voor mijn andere internetbedrijf, dat zich op mkb’ers richt. Dit jaar hoop ik genoeg klanten te hebben om van kerkSPOT mijn gezin te kunnen onderhouden. De kerken die ik bedien, betalen een maandbedrag dat ik zo laag mogelijk wil houden. Op die manier kunnen kerken meer investeren in bijvoorbeeld diaconie.”

Dat klinkt als nadelig voor uzelf...

„Ik ben tevreden als ik mijn rekeningen kan betalen. Ik doe dit werk niet om het geld, maar zie het als een roeping. Ik ben dit bedrijf met gebed begonnen en vertrouw erop en geloof erin dat kerkSPOT zal groeien.”

Hoe reageerden mensen?

„Ik heb van heel veel mensen commentaar gehad. Op netwerkborrels werd ik door sommigen uitgelachen dat ik me met zo’n gekke doelgroep inliet. Daar zat toch geen toekomst in! Ook in mijn familie- en vriendenkring reageerden mensen sceptisch. Gelukkig ben ik eigenwijs, heb ik deze mensen genegeerd en volgehouden.”

Heeft u zelf weleens aan uw plan getwijfeld?

„O ja, best vaak. Ik heb me vaak afgevraagd of ik wel kan ondernemen en wat er zou gebeuren als het misgaat. Al die neeschudders om me heen, dat maakte het niet makkelijker. Gelukkig staat mijn vrouw volledig achter me, en ik geloof dat als je iets wilt bereiken en je er hard voor werkt, je je doel kunt halen.”

Veel start-ups verdwijnen even snel als ze kwamen. Hoe voorkomt u dit?

„Ik geloof in langzame groei. Ik investeer veel in de relaties met de kerken en bouw mijn bedrijf zo langzaam op. En dat werkt: mijn klanten geven me waardevolle feedback en ideeën.”

----

zomerserie Start-up

Ze zijn innovatief en creatief en willen met hun idee de wereld veroveren. Jonge ondernemers over hun dromen, successen en uitdagingen. Portret 4.