Duizenden banen op de tocht bij Tata

Hoogovens van Tata Steel in Velsen-Noord (IJmuiden). beeld ANP, Lex van Lieshout

Tata Steel voert zijn reorganisatieplannen in Europa versneld uit. Het staalconcern sprak maandag de verwachting uit dat dit zal leiden tot een fors verlies aan banen, zonder op bedragen en concrete doelstellingen in te gaan.

Bij de vestiging in IJmuiden, het voormalige Hoogovens, moet volgens NH Nieuws zeker 170 miljoen euro worden bezuinigd op de personeelskosten. De regionale nieuwszender baseert dat op een interne memo.

Volgens vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel IJmuiden verdwijnen zo’n 2500 banen in Nederland, Frankrijk, Engeland en België.

Tata laat in een officiële verklaring weten dat de markt voor het staalbedrijf nu erg moeilijk is, vooral omdat er veel staal op de Europese markt wordt gedumpt voor lage prijzen. Om die reden werd in juni een kostenbesparingsplan aangekondigd. „Dit programma komt niet op stoom.”

Een woordvoerder van Tata licht toe dat de ingrepen naar verwachting zullen leiden tot banenverlies. Het concern spreekt verder van verbeteringen in de toeleveringsketen, productieverbeteringen en beter gebruik van grondstoffen. Ook wordt gekeken naar digitalisering. Eventuele ontslagen zullen worden voorgelegd aan de personeelsvertegenwoordigers.

Volgens NH Nieuws wil Tata Steel Europe in totaal 830 miljoen euro bezuinigen. In de memo staat dat „een groot deel” daarvan voor rekening komt van het voormalige Hoogovens. Het omlaag brengen van personeelskosten alleen al moet 170 miljoen euro opleveren.

Vakbond CNV Vakmensen wijst erop dat eerdere afspraken over werkgelegenheid met Tata Steel Nederland nog tot oktober 2021 lopen. „Daar zullen we Tata zeker aan houden”, zegt bestuurder Peter Böeseken. Volgens hem is –behalve het bedrag van 170 miljoen euro én dat over heel Europa 25 procent van de banen wordt geschrapt– nog weinig bekend.

De vakbonden krijgen formeel pas eind november meer nieuws over de plannen in Nederland. „Dus daar kan en ga ik nog helemaal niets over zeggen nu.” Böeseken zegt zich wel zorgen te maken over de mogelijkheid dat banen worden overgeheveld naar lagelonenlanden. „Dat doet geen recht aan de hoge kwaliteit die hier in IJmuiden wordt geleverd.”