Druk zorgde voor nieuw oordeel over top ING

beeld ANP

De top van ING heeft na „heftige reacties” uit de politiek en de maatschappij opnieuw gekeken naar mogelijke gevolgen van het witwasschandaal voor posities in de raad van bestuur.

Dat zei voorzitter Hans Wijers van de raad van commissarissen van de bank dinsdag. ING trok vorige week nog de conclusie dat er niemand hoefde te vertrekken na de miljoenenschikking in een witwaszaak. Dinsdag trad financieel topman Koos Timmermans terug vanwege de affaire.

„We hadden niet de overtuiging dat de schikking een effect zou moeten hebben op de positie van een lid van het bestuur, we hebben een uitgebreide analyse gedaan. Het was niet voor de hand liggend dat er een bestuurder weg moest”, aldus Wijers. Hij zei dat bestuur en commissarissen de afgelopen dagen met veel partijen, ook uit de politiek, hebben gesproken. Dat leidde ertoe dat het „passend” was voor het bestuurslid dat het meest verantwoordelijk was geweest, om af te treden.

Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. Wijers benadrukte dat het terugtreden van Timmermans een gezamenlijke beslissing is. De positie van topman Ralph Hamers staat niet ter discussie. „De heer Hamers had en heeft de volledige steun van de raad van commissarissen”, wilde Wijers alleen kwijt.

Volgens de voorzitter van de commissarissen beleeft ING turbulente tijden. „Dit raakt ons”, zo gaf hij aan. Hij gaat er wel van uit dat de bank nu passende maatregelen heeft genomen om duidelijk te maken dat er „consequenties worden verbonden” aan de zaken. „We gaan de deuk in onze reputatie herstellen.”

Politiek Den Haag reageerde met voorzichtig optimisme op het vertrek van Timmermans. Diverse Kamerleden zijn tevreden dat het witwasschandaal bij de bank iemand de kop kost. „Dat er pas consequenties volgen na zo veel maatschappelijke en politieke druk geeft wel te denken”, zegt PvdA’er Henk Nijboer. „Als CFO Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast.”

D66-Kamerlid Sneller vindt het „terecht” dat Timmermans opstapt. „Alleen een geldboete, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.”