DNB: Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

Exterieur van De Nederlandsche Bank. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De financiële positie van pensioenfondsen is in het tweede kwartaal verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Gemiddeld staan de fondsen er nu zodanig goed voor, dat ze bij een gelijkblijvende situatie niet zouden hoeven korten. Onlangs werd bekend dat diverse grote pensioenfondsen nog wel vrezen voor pensioenverlagingen.

Doordat financiële markten zich enigszins herstelden van de koersdalingen door de corona-uitbraak van een kwartaal eerder, steeg het vermogen van pensioenfondsen afgelopen periode met in totaal meer dan 100 miljard euro, constateert DNB. De verplichtingen van de fondsen gingen ook omhoog maar minder hard, wat gunstig was voor de fondsen.

De dekkingsgraden bedroegen eind juni gemiddeld 92,9 procent. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen door de bank genomen zo’n 93 cent in kas hadden. Daarmee zouden ze voldoen aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van 90 procent.

Als de graadmeter daar eind van dit jaar onder zit, moet er wél gekort worden. Als de grote fondsen moeten korten, zou dat een pensioenverlaging voor miljoenen Nederlanders betekenen.