Deel boeren dreigt met nieuwe actie

beeld ANP, Sem van der Wal

Farmers Defence Force, een van de organisaties die het boerenprotest organiseerden, geeft de politiek vier weken om met plannen voor de agrarische sector te komen.

Als het kabinet of de Kamer voor die tijd niet met concrete plannen komt, zullen boeren opnieuw demonstreren. „We hebben ze een ultimatum gesteld”, zegt woordvoerder Sieta van Keimpema. „Als er niets gebeurt, zijn de boeren echt bereid opnieuw actie te ondernemen.”

78006125Dranghek schrikt boer niet af

Bart van Kemp, schapenhouder en voorman van protestgroep Agractie, heeft landbouwminister Carola Schouten dinsdag een uitgebreid voorstel gegeven op een USB-stick, met „een duurzame herverdeling van de landbouw maar ook plannen voor lespaketten op school”. Hij wil binnen twee weken een reactie van haar.

Over de vraag of Van Kemp bij een onbevredigende reactie opnieuw gaat demonstreren, wil hij nog niet denken. „Daar gaat het mij niet om, ik ga liever weer voor mijn schapen zorgen.”

Voorzitter Marc Calon van brancheorganisatie LTO Nederland vindt dat de politiek „de hartenkreet van boeren” serieus moet nemen. Hij is trots op het signaal dat de boeren en tuinders dinsdag hebben gegeven. „De agrarische sector staat schouder aan schouder en de Nederlandse maatschappij staat achter ons. Hier kan de politiek niet omheen.”

De landelijke boerenorganisatie was niet betrokken bij de organisatie van het boerenprotest. De regionale organisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord hebben wel leden ondersteund die naar Den Haag wilden afreizen.

Lees het liveblog terug