Consumentenprijzen weer wat omlaag

De stijging van de consumentenprijzen was in november op jaarbasis lager dan in oktober. Dat komt onder meer door de prijsontwikkeling van vliegtickets en voedingsmiddelen zoals brood, vlees en groenten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vliegtickets waren goedkoper dan een jaar terug, terwijl ze in oktober nog duurder waren. Ook was de prijsstijging van voedingsmiddelen kleiner dan een maand eerder. Verder had de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas een verlagend effect op de consumentenprijzen. Concreet waren consumentengoederen en -diensten in september 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober betaalden consumenten nog 2,7 procent meer dan vorig jaar.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie maar is, zo merkt het statistiekbureau op, niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriƫle producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In november waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat nog 2,8 procent. In de eurozone steeg de prijsstijging van 0,7 naar 1,0 procent.