Bouw schreeuwt om nieuwe vakmensen

beeld ANP, Lex van Lieshout

De bouw trekt na de jarenlange crisis stevig aan, maar dreigt te maken te krijgen met een tekort aan bouw­vakkers. Vooral timmerlieden en metselaars zijn schaars.

Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad in de branche. De vijf grootste bouwbedrijven zijn naarstig op zoek naar nieuwe mensen en zijn ook bereid weer werknemers in vaste dienst te nemen. Volgens de Aannemersfederatie Nederland geldt hetzelfde voor onderaannemers, die terughoudender zijn om zzp’ers in te huren vanwege de strengere regels rond schijnzelfstandigheid.

Volgens de branchevereniging Bouwend Nederland loopt het tekort aan vakmensen in de vergrijzende sector snel op. Komend jaar moeten werkgevers 9600 banen invullen om de uitstroom op te vangen. De komende vier jaar zijn er in totaal 40.000 nieuwe bouwvakkers nodig.

Intussen blijft het aantal leerlingen en studenten bij de bouwopleidingen in het mbo en hbo teruglopen. Het mbo telde dit jaar ruim 4 procent minder nieuwe inschrijvingen dan in 2015. In de jaren 2013-2015 daalde het totale aantal inschrijvingen voor opleidingen in de bouw en de grond-, weg- en waterbouw volgens cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs met respectievelijk 15, 11 en 3 procent.

De vraag naar vakmensen is onder meer te danken aan de aantrekkende woningmarkt. Kopers van bestaande woningen willen vaak verbouwen of lopen tegen achterstallig onderhoud aan.

Cijfers die het economisch bureau van ING donderdag naar buiten bracht, bevestigen dat. In 2016 groeide de bouwproductie in Neder­land met 6,5 procent, met name door verbouwingen in woningen. „Nieuwe woningbezitters willen hun huis graag aan hun woonwensen aanpassen. Voor kleine bouwbedrijven is dat een enorme stimulans”, aldus ING-econoom Maurice van Sante.