Boeren gaan stickers plakken in supermarkten

beeld Agractie

Terwijl Farmers Defence Force (FDF) weer een demonstratie met tractoren in Den Haag voorbereidt, komt Agractie met een stickeractie in Nederlandse supermarkten.

Door stickers op producten te plakken, willen boeren en boerinnen aan de consument duidelijk maken welke producten volgens hen ‘boervriendelijk’ zijn en welke niet.

Op een rood-zwarte sticker staat de aanklacht ”geen eerlijke prijs voor de boer”. Voor een positief oordeel is een groene sticker gemaakt met een geel hartje en het woord ”boervriendelijk”. Er is ook een sticker met een rood kruisje en de tekst ”niet duurzaam”. Die is bedoeld voor producten die van ver worden gehaald, terwijl daar geen noodzaak voor is. „Neem bijvoorbeeld appels uit Nieuw-Zeeland, vlees uit Brazilië of tomaten uit Spanje”, licht Bart Kemp van Agractie toe.
Sympathisanten kunnen de stickers bestellen op de website van de organisatie. Wat ze er precies mee doen, moeten ze zelf bepalen. „Dat laten we aan de verantwoordelijkheid van de deelnemers”, zegt Kemp.

Signaal

De actie is „bedoeld als signaal.” Het idee is dat mensen van hun opgeplakte stickers een foto maken en die doorsturen naar Agractie. In eerste instantie verspreidt de actiegroep er 200.000. Voorbeelden van producten waar volgens de boeren een te lage prijs voor wordt betaald door de supermarkten zijn zuivel, aardappels en uien. Wat dan wel eerlijke prijzen zijn, is een werkgroep aan het uitrekenen. In elk geval moet rekening worden gehouden met zaken als bedrijfsrisico, investeringen en het opleidingsniveau van de boer, vindt de organisatie.

Inhoud

Agractie doet vooralsnog niet mee aan de actie van FDF, die voor volgende week woensdag gepland staat. „We willen eerst de inhoud weten. Belangrijk is voor ons dat acties publieksvriendelijk zijn”, aldus Kemp.

Aanvankelijk blies FDF een trekkeractie van 5 februari nog af omdat „het beleid waarover we proberen een deal te maken, is gebaseerd op onjuiste informatie.” In afwachting van het doorrekenen van nieuwe RIVM-informatie over de stikstofmodellen, stelde FDF-voorzitter Mark van den Oever te willen wachten met actievoeren tot na 20 februari.

Om de druk op te voeren gaat er nu toch woensdag een grote groep boeren naar de hofstad. In een afbeelding die onder boeren rondgaat, staat dat daar „alle remmen los” gaan.