„Boer niet belangrijkste bron van stikstof”

Stikstof
beeld ANP, Sem van der Wal

De landbouw veroorzaakt veel minder stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden dan het onderzoeksinstituut RIVM heeft berekend. Dat maakt het Mesdag Zuivelfonds donderdagmiddag bekend, schrijven het Algemeen Dagblad en Trouw.

De twee kranten hebben het nog niet gepresenteerde rapport van het Mesdagfonds ingezien. Daaruit zou blijken dat de landbouw verantwoordelijk is voor een kwart van de stikstof die in de natuur terechtkomt. Volgens de officiële cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat 46 procent.

Volgens het rapport houdt het RIVM het verkeer, de scheepvaart en de industrie uit de wind. Verkeer en scheepvaart zijn samen goed voor 42 procent van de stikstofneerslag. Het RIVM zegt: 6 procent. Ook zou het RIVM industriële bedrijven die minder dan 10.000 kilo stikstof per jaar uitstoten, helemaal niet meerekenen.

Het Mesdagfonds –een soort denktank voor de melkveehouderij– presenteert donderdagmiddag de eerste uitkomsten van een onderzoek door „onafhankelijke specialisten” naar de RIVM-cijfers. In december eiste het fonds in een kort geding dat het RIVM zijn rekenmodel en de bijbehorende gegevens over stikstofuitstoot openbaar zou maken. Dat gebeurde in januari.

Boerenorganisaties klagen al langer dat die gebaseerd zijn op rekenmodellen en niet op daadwerkelijke metingen van de stikstofneerslag. De informatie van het RIVM speelt echter een cruciale rol bij het kabinetsbeleid om de stikstofproblematiek aan te pakken. Het kabinet wil boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden uitkopen om de stikstofneerslag te verminderen.

Volgens onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, die betrokken is bij het Mesdagfonds, klopt de berichtgeving van het AD en Trouw niet. Zij weigert echter de analyse vóór donderdagmiddag vrij te geven.

Rotgers liet eerder al doorschemeren dat de analyse van de RIVM-cijfers een heel ander licht werpt op de rol van de landbouw in de stikstofproblematiek. Kamerlid Jaco Geurts van coalitiepartij CDA denkt dat een aanpassing van het stikstofbeleid van het kabinet nodig is.

Het Mesdagfonds heeft meer ijzers in het vuur. In opdracht van de organisatie doet de Universiteit van Amsterdam met behulp van nieuwe technieken onderzoek naar de herkomst van stikstof die in natuurgebieden neerslaat. Dat onderzoek zal enkele jaren in beslag nemen.