Beurzen gemengd in rustige handel

De Europese beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. De handel verliep relatief rustig omdat Wall Street dicht blijft vanwege Onafhankelijkheidsdag. Op het Damrak stonden de bouwers BAM en VolkerWessels onder druk na nieuwe miljoenenafschrijvingen op de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie hoger op 550,29 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 762,91 punten. De beurs in Parijs won 0,2 procent, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

In de MidKap zakte BAM bijna 3 procent, bij de kleinere bedrijven kelderde VolkerWessels 10 procent. BAM meldde een kostenoverschrijding van circa 30 miljoen euro en VolkerWessels schrijft 31,5 miljoen euro af op de bouw van de zeesluis. Rijkswaterstaat meldde dat de bouw van de zeesluis, de grootste ter wereld, 27 maanden langer gaat duren. De beide bouwers schreven eerder al meer dan 100 miljoen euro af op het project.

Bij de hoofdfondsen was Altice Europe de grootste daler met een min van 6 procent. Het kabel- en telecombedrijf is niet van plan zijn Franse telecomonderdeel SFR van de hand te doen. Dat zei topman Alain Weill tegen de Franse zakenkrant Les Echos. Koploper was telecomconcern KPN met een plus van 1,1 procent.

HeadFirst Source Group zakte ruim 2 procent op de lokale markt. De arbeidsbemiddelaar koopt zijn branchegenoot Myler van investeerder H2 Equity Partners. Door de deal verhoogt HeadFirst zijn prognoses voor dit jaar.

In Londen won Sainsbury 1,6 procent. Het Britse supermarktconcern zag de verkopen van winkels die langer dan een jaar open zijn in het afgelopen kwartaal met 0,2 procent groeien. Analisten hadden gerekend op een daling met 0,1 procent.

BP daalde 0,1 procent. Het Britse olie- en gasconcern heeft zijn belang in het olieveld Clair in de Noordzee uitgebreid. Het bereikte daarover overeenstemming met de Amerikaanse branchegenoot ConocoPhillips. Tegelijkertijd verkopen de Britten een niet-operationeel belang in een winningsgebied in Alaska aan Conoco.

De euro was 1,1636 dollar waard, tegen 1,1653 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 73,86 dollar. Brentolie kostte een fractie meer en werd verhandeld voor 77,79 dollar per vat.