Beurs Hongkong doet bod op Brits beursbedrijf

De uitbater van de beurs in Hongkong wil zijn Londense branchegenoot London Stock Exchange (LSE) overnemen. Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX) denkt door de samenvoeging een „wereldwijde leider” op het gebied van marktinfrastructuur te worden.

HKEX-topman Charles Li denkt dat de samensmelting de wereldwijde financiële markten „decennialang zal veranderen”. Hij meent dat beide bedrijven sterke merken zijn die er financieel goed voorstaan.

HKEX biedt in totaal 29,6 miljard pond voor LSE, omgerekend ruim 33 miljard euro. LSE liet in een reactie weten het bod te gaan bekijken. Wel laat het bestuur van de Britse beursuitbater weten dat het om een „ongevraagd, voorlopig en aan een aantal voorwaarden onderhevig bod” is.

De Britten namen vorige maand dataleverancier Refinitiv, de voormalige datatak van Thomson Reuters, over. Daar betaalde LSE 27 miljard dollar voor. LSE stelt die overname gewoon door te zetten. HKEX nam in Groot-Brittannië al eerder de Londen Metal Exchange over.

De voorgestelde overname kan wel op extra aandacht van de Britse overheid rekenen, zei minister Andrea Leadsom. Volgens haar zullen de Britse autoriteiten heel scherp kijken naar „alles dat mogelijke veiligheidsimplicaties heeft voor het Verenigd Koninkrijk”. Kenners waarschuwen dat de overname door HKEX zal worden gezien als een Chinese overname en dat het erg moeilijk wordt om goedkeuring te krijgen.

Andere Europese beursuitbaters zoals Euronext en Deutsche Börse werden woensdag hoger gezet op de beurs na het bericht.