Auto huren van de buren

Ervaringen
Auto huren van buren, familie, kennissen of vrienden is goedkoop, maar goede afspraken zijn noodzakelijk. Foto RD RD

Het pannenkoekenmeel zit al in de kom, de juiste hoeveelheid melk in de maatbeker; startklaar om pannenkoeken te bakken. „O help, de eieren zijn op. Wat is er dan makkelijker om even wat eieren bij de buren te halen? De volgende dag wordt er keurig weer een doosje vol teruggebracht.

Iets kleins lenen bij de buren doet iedereen weleens. Maar een auto lenen, dat gebeurt niet zo snel. Stel je voor dat je hem in de prak rijdt. Toch is het best mogelijk om met goede afspraken de auto van familie, buren of kennissen te gebruiken. Zonder dat bemiddelende bedrijven zoals Snappcar of MyWheels met de helft van de vergoeding aan de haal gaan.

Belangrijk is om afspraken duidelijk op papier te zetten. Onlangs leenden we een Ford Ka van een bevriend stel. De auto werd maar af en toe gebruikt en wij hadden van vrijdagavond tot zaterdagavond extra ruimte nodig. Een A4’tje was genoeg om de afspraken vast te leggen. Het belangrijkste: dat de huurder alle kosten bij schade voor zijn rekening neemt.

Op een van internet gehaalde tekening van de auto hebben we vooraf samen aangegeven waar er al schade zat. Om te voorkomen dat er achteraf een kras wordt ontdekt en dat het onduidelijk is wie ervoor verantwoordelijk is. Want dat is het laatste wat je wilt: een goede, vriendschappelijke relatie verknoeien door het (uit)lenen van een auto.

Naast het ondertekenen van een overeenkomst is het ook raadzaam om een vergoeding af te spreken. Zeker als het meerdere keren gebeurt. Daardoor is het geen lenen meer, maar huren. De eigenaar van de auto kan dan niet het gevoel krijgen dat de ander misbruik van de situatie maakt. Zo van: die auto staat toch maar stil, dan kan ik hem beter gebruiken. Dan wordt vergeten dat een stilstaande auto ook geld kost. In goed overleg samen een vergoeding afspreken kan dat voorkomen.

Ook voor het gebruik van een aanhangwagen of iets dergelijks is het trouwens niet verkeerd. Het gebeurt nogal eens dat één familielid zo’n handige kar heeft, en dat de hele familie hem gebruikt. Maar op het moment dat de banden vervangen moeten worden omdat de kar regelmatig te zwaar wordt beladen, draait de eigenaar daarvoor op. Als hij voor elk gebruik een tientje heeft ontvangen, kan hij in ieder geval een deel van de kosten daarvan betalen. En als het familielid zo’n kar moet huren, is hij ook algauw het drievoudige kwijt.