Alpine Isolatie pakt per jaar 2000 huizen aan

RIJSSEN. „Volgens voorzichtige schattingen komen er nog anderhalf miljoen woningen voor isolatie in aanmerking”, zegt directeur Theo Hoeflaak van Alpine Isolatie.  beeld RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt
2

Theo Hoeflaak uit Rijssen begon twee jaar geleden met Alpine Isolatie. Het bedrijf richt zich op de na-isolatie van oudere woningen en bedrijfsgebouwen. „Er moet in Nederland zeker nog tientallen jaren worden geïsoleerd voordat alles op orde is.”

Woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1980 zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. „Wij zoeken naar wijken uit die periode”, zegt Theo Hoeflaak (35). De werving van klanten gebeurt via gesprekken aan de deur. „We bezorgen een flyer, bellen aan en proberen mensen ervan te overtuigen dat isoleren goed is voor hun portemonnee en voor het comfort in huis.”

Die eerste gesprekken worden gevoerd door zogeheten pioniers. Die verzamelen voor de verkopers de interessantste adressen. De verkopers op hun beurt gaan bij potentiële klanten op bezoek en stellen gratis een advies op maat op. „Ze gebruiken een softwarepakket waarmee vanaf het eerste moment het contact met de klant, de afspraken, de planning en de facturering worden gedigitaliseerd”, zegt Hoeflaak. „Onze onderneming gebruikt daardoor bijna geen papier. Ook de werklui hebben uitgewerkte werkopdrachten in hun tablet staan. We geven dus zelf het voorbeeld als het gaat om zorg voor het milieu.”

Door isolatie pakt de energierekening lager uit. Hoeflaak rekent voor dat de gemiddelde terugverdientijd tussen de drie en de vijf jaar bedraagt.

Hoeflaak werkte twaalf jaar in de autobranche. In 2014 startte hij met isolatiewerk. Hij begon in de regio Rijssen. Vorig jaar opende hij een vestiging in Sliedrecht. „Om te voorkomen dat medewerkers te ver moeten rijden. In principe hanteren wij een straal van ongeveer 80 kilometer vanaf de vestiging.”

De activiteiten groeien gestaag. Alpine Isolatie heeft de beschikking over zes productiewagens. Vorig jaar verkocht het bedrijf isolatie aan een kleine 2000 woningbezitters.

In de meeste gevallen gaat het om spouwmuren. Hoeflaak: „Wij gebruiken meestal de zogenaamde grijze grafietparel, kortweg de EPS-korrel. Grafiet geeft in combinatie met de lucht tussen de korrels een goede isolerende werking. Samen met een soort lijm worden de parels door gaten in de muur in de spouw gespoten. Met de lijm wordt voorkomen dat er bij een verbouwing weer van alles uitstroomt. Het vullen gaat volgens een vast boorpatroon. De parels blijven altijd intact en met dit systeem heb je beslist geen last van doorlekkende muren.”

Ook vloeren neemt het bedrijf onder handen. Dat kan volgens de ondernemer op twee manieren. „We kunnen een pakket parels van een aantal centimeters dikte op het zand aanbrengen. Een andere mogelijkheid is zogenaamd purschuim tegen de onderkant van de vloer aan te brengen.”

Het vullen van de spouw en het aanbrengen van isolatie onder de vloer kost samen ongeveer een werkdag. Een enkele maal wordt een dak geïsoleerd.

Een plan om door te groeien naar vijf vestigingen heeft Hoeflaak laten varen. „Met Rijssen en Sliedrecht zijn we al min of meer een landelijke speler”, legt hij uit. Maar ook de hevige concurrentie in de branche en de recente zachte winters –die de groei van de isolatiemarkt afremden– speelden bij die beslissing een rol.

Doorslaggevend voor de koerswijziging was de ontwikkeling van een nieuwe norm voor de beoordeling van isolatiewerk. Die norm is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Twente en waarborgt de kwaliteit. Toezichthouder is een onafhankelijke stichting met de naam Isolatie Gilde. Daar kunnen bedrijven zich bij aansluiten.

Hoeflaak: „We mikken op een deelname van vijftien tot twintig kleinere bedrijven, die gezamenlijk ook grote opdrachten zoals het isoleren van duizend woningen aankunnen. Samenwerking binnen de branche dus. Op die manier willen we doorgroeien.”

De samenwerking met de universiteit geeft vertrouwen, merkt Hoeflaak. „Het heeft bij Alpine Isolatie al geleid tot een klus waarbij 400 woningen moeten worden geïsoleerd.”

Het bedrijf is in Rijssen nog gevestigd in een voormalige betonfabriek. Die behuizing is te klein. Hoeflaak verwacht volgend jaar een nieuw pand te betrekken op een industrieterrein in Enter. 
„We hebben daar een mooie zichtlocatie. De bouw kan zoals het er nu uitziet dit najaar van start gaan.”

Hoe de markt voor achterstallige woningisolatie zich zal ontwikkelen, weet hij niet precies. „Volgens voorzichtige schattingen komen er nog 1,5 miljoen woningen voor in aanmerking. Sommigen denken dat de uitvoering daarvan zeker veertig jaar in beslag neemt.”

www.digibron.nl/dezaak


Bedrijfsgegevens

Bedrijf: Alpine Isolatie

Waar: Rijssen en Sliedrecht

Specialiteit: woningisolatie

Sinds: 2014

Omzet (2015): 2,5 miljoen euro