AkzoNobel komt met winstwaarschuwing

beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

AkzoNobel gaat zijn eerder gecommuniceerde winstdoelstelling voor 2017, een verbetering van het resultaat voor rente en belasting met minstens 100 miljoen euro, mogelijk niet gaat halen. Wel wordt nog altijd een stijging voorzien.

Het verf- en chemieconcern meldde vrijdagmorgen verrast te zijn door tegenvallers, zoals nadelige valutaschommelingen, duurdere grondstoffen en moeilijke marktomstandigheden op het gebied van coatings voor schepen.

De afgelopen weken zijn er meer problemen bijgekomen. Topman Thierry Vanlancker noemde onder meer de orkaan Harvey die stevig heeft huisgehouden in de Amerikaanse staat Texas. Ook fabrieken van AkzoNobel zijn daardoor getroffen.

Na het vertrek van de oververmoeide topman Ton Büchner moet AkzoNobel het voorlopig ook stellen zonder financieel directeur Maëlys Castella. Zij is met ziekteverlof. Controller Hans De Vriese neemt waar als financieel bestuurder, totdat een definitieve opvolger is gevonden. Castella zal na haar herstel wel terugkeren in een hoge managementfunctie.

President-commissaris Antony Burgmans benadrukte dat de gezondheidsproblemen van Castella los staan van de stressklachten waar Büchner voor zijn plotselinge vertrek in juli mee kampte. Meer wilde hij er niet over zeggen. „Dat is een privékwestie. Bovendien zijn wij geen van allen arts”.

De top van AkzoNobel staat al het hele jaar onder hoogspanning. Concurrent PPG Industries benaderde het bedrijf met een overnamevoorstel en toen dat werd afgewezen kreeg het te maken met morrende investeerders, die aandrongen op het vertrek van Burgmans. Dat AkzoNobel een winstwaarschuwing geeft en weer een bestuurder ziet gaan, uitgerekend op de dag dat het een extra vergadering houdt met de aandeelhouders, is volgens Burgmans een ongelukkige samenloop.