AEX daalt weer onder 600 punten

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten. De Amsterdamse AEX-index zakte weer onder de 600 punten, nadat de beursgraadmeter vrijdag voor het eerst in achttien jaar boven die grens was gesloten. De aandacht op de financiële markten bleef vooral uitgaan naar de verdere ontwikkelingen rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een min van 0,4 procent op 599,93 punten. De MidKap leverde 0,6 procent in tot 886,07 punten. Londen en Frankfurt zakten tot 0,3 procent. Parijs ging 0,2 procent omhoog.

Speciaalchemiebedrijf DSM was met een verlies van 0,3 procent de grootste daler in de AEX, na een adviesverlaging door ING. Chemicaliëndistributeur IMCD voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 1,1 procent.

Takeaway.com verloor 2,1 procent. De leiding van het Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat raadt zijn aandeelhouders nog altijd aan om mee te gaan in het fusievoorstel van zijn Nederlandse branchegenoot. Het verhoogde bod van techinvesteerder Prosus (min 2 procent) werd door Just Eat nog altijd als te laag bestempeld. Just Eat steeg 0,1 procent in Londen.

In de MidKap stond vastgoedbedrijf Wereldhave onderaan met een min van 6,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

In Londen kelderde Ted Baker 13,4 procent na het opstappen van de topman en de voorzitter. Het Britse modemerk gaf een winstalarm en schrapte het dividend na tegenvallende verkopen tijdens Black Friday. Het Belgische supermarktbedrijf Colruyt steeg haast 5 procent in Brussel dankzij beter dan verwachte halfjaarresultaten.

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 0,8 procent. De bank twijfelt aan zijn eigen winstdoel vanwege de druk van de lage rentes op de winstgevendheid. Daarnaast overweegt de financiële instelling volgens zakenkrant Financial Times om te snijden in de kosten bij zijn Duitse consumententak.

De euro was 1,1090 dollar waard tegen 1,1069 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 59,22 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs tot 64,30 dollar.