„Zweedse en Franse laboratoria bevestigen vergiftiging Navalni”

Aleksej Navalni. beeld EPA, Yuri Kochetkov

Naast Duitsland hebben ook Frankrijk en Zweden vastgesteld dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Laboratoria in die twee landen hebben onafhankelijk van elkaar de testuitslag van Duitsland bevestigd, zegt woordvoerder Steffen Seibert van bondskanselier Angela Merkel.

„We herhalen de oproep aan Rusland om uitleg te geven over de gebeurtenissen. We staan in nauw contact met onze Europese bondgenoten over verdere stappen”, aldus Seibert in een verklaring.

Duitsland heeft eerder ook zijn testresultaten overhandigd aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Daarvan wacht het nog op antwoord. De Duitse regering zei eerder op basis van de eigen testresultaten „ondubbelzinnig bewijs” te hebben dat Navalni is vergiftigd met novitsjok.

2020-08-29-katZA2-Navalni-6-FC_webFamilieman Navalni is doelwit voor Kremlin

De 44-jarige Navalni, een prominent criticus van de Russische president Vladimir Poetin, ligt in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou.

Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben en zegt eerst bewijs te willen zien.

000_1X26ZCZiekenhuis: Navalni kan korte periodes uit zijn bed komen

2020-09-11-BUI6-buizaken_navalni-2-FC_webKremlin lijkt niet echt te zitten met politiek geweld