„Wielklem voor buitenlandse foutparkeerder”

BRUSSEL/ANTWERPEN (ANP) – Buitenlandse foutparkeerders krijgen als het aan de Belgische staatssecretaris Melchior Wathelet van Mobiliteit ligt in de toekomst te maken met een wielklem. Parkeerwachters moeten klemmen kunnen plaatsen om bestuurders te dwingen openstaande boetes te betalen.

De federale staatssecretaris heeft vooral auto’s met buitenlandse nummerplaten op het oog. „Veel van die bestuurders nemen geen parkeerticket of nemen plaatsen in die voorbehouden zijn voor bewoners. Wanneer het lokale parkeerbedrijf straks merkt dat deze parkeerboetes onbetaald blijven, zal het de auto kunnen immobiliseren met een wielklem”, zegt Wathelet dinsdag in Belgische media.

Momenteel laten parkeerbeheerders buitenlandse auto’s vaak ongemoeid omdat de boete toch niet geïnd kan worden. De dienst parkeerbeheer in Antwerpen is enthousiast over het plan, maar wil alleen in extreme gevallen een klem plaatsen. De invoering stuit nog wel op verzet van de Vlaamse regering, die stelt dat parkeerbeleid een gewestelijke aangelegenheid is.