VS schrappen 1 miljard hulp aan Afghanistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei maandag in Qatar dat de VS 1 miljard aan financiële steun aan Afghanistan intrekken. beeld EPA

De Verenigde Staten schrappen 1 miljard dollar aan hulp voor Afghanistan vanwege de politieke onrust in dat land, meldde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag.

De VS zijn „zeer teleurgesteld” omdat zowel de zittende Afghaanse president Ashraf Ghani als de voormalig regeringsleider Abdullah Abdullah zich liet beëdigen als president, liet Pompeo na een vredesbijeenkomst tussen de VS en de taliban in Qatar weten. Pompeo heeft ook een bliksembezoek gebracht aan de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij sprak daar met zowel Ghani als Abdullah om een uitweg te vinden. Maar zijn gesprekken in Kabul hebben vooralsnog niets opgeleverd.

De Verenigde Staten kunnen ook in 2021 de hulp met 1 miljard korten als er geen oplossing komt, dreigde Pompeo in Qatar. De minister is bereid de plannen te herzien wanneer er een „inclusieve” regering is gevormd die „voor vrede en veiligheid kan zorgen.” Volgens verschillende media ontvangt Afghanistan normaal gesproken ongeveer 5 miljard dollar aan Amerikaanse hulp.

Geweld

De politieke crisis in Afghanistan bemoeilijkt de vredesonderhandelingen tussen de VS en de militant-islamitische taliban. Vorige maand werd een vredesakkoord bereikt waarin is afgesproken dat de VS alle troepen terughaalt en sancties intrekt als de taliban helpen in de strijd tegen jihadistische groepen. Desondanks laaide het geweld op, omdat de groepering en de Afghaanse overheid het niet eens kunnen worden over de vrijlating van ongeveer 5000 gevangen talibanstrijders.

Pompeo ontmoette maandag in Qatar leiders van de taliban. Hij wil de opstandelingen onder druk zetten om „de overeenkomst na te leven die vorige maand is ondertekend”, aldus een woordvoerster van de Amerikaanse bewindsman.

Rechtstreeks

Het overleg had plaats op luchtmachtbasis al-Udeid in de Golfstaat, waar Amerikaanse troepen zijn gelegerd. Het was voor zover bekend de eerste keer dat de taliban rechtstreeks om de tafel zitten met zo’n hoge Amerikaanse functionaris.

De Verenigde Staten en de NAVO hebben de afgelopen tijd al een deel van hun troepen uit Afghanistan teruggetrokken. De verdere terugtrekking hangt vooral af van de vraag of de taliban erin slagen radicale jihadistische groeperingen als Islamitische Staat in Afghanistan in te dammen.