Vijftien jaar cel voor leider Amish-baardenknippers

Verenigde Staten
Amishvrouwen in de rechtbank van Cleveland, Ohio. Foto EPA EPA

CLEVELAND (AP) — De leider van een groep Amish die in de Verenigde Staten baarden van andere Amish afknipten is vrijdag tot vijftien jaar cel veroordeeld. Vijftien andere verdachten kregen celstraffen van zeven tot vijftien jaar. De mannen waren eerder al schuldig bevonden aan haatmisdaden.

Sam Mullet, de leider van de groep, zei dat hij is neergezet als de leider van een sekte en dat hij er klaar voor is om zijn straf uit te zitten.

De aanvallen op leden van de Amish-gemeenschap hadden in 2011 plaats. Volgens de aanklagers waren de aanvallen vergelding tegen Amish die zich tegen de autoritaire Mullet hadden gekeerd.

De rechter zei dat de verdachten het grondwettelijke recht op vrijheid van religie, waar ze zelf als Amish gebruik van hadden gemaakt, hebben geschonden. „De slachtoffers zijn geterroriseerd en getraumatiseerd”, aldus de rechter.

De Amish houden er een zeer strikte interpretatie van de Bijbel op na. Vrouwen binnen de gemeenschap moeten hun haar laten groeien en mannen laten als ze eenmaal getrouwd zijn hun baard staan. Het afknippen van de baard is dan ook een grove belediging voor de Amish.

De advocaten van de veroordeelde mannen zei dat ze waarschijnlijk in beroep gaan tegen het vonnis.