Vijfsterrenbeweging gehalveerd in Abruzzen

De eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is in Midden-Italië bij regionale verkiezingen gehalveerd. Bij de stembusgang in de Abruzzen kreeg de M5S, die in Rome in de centrale regering zit, nog 20 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezing was dat nog 40 procent.

Bij de nationale parlementsverkiezingen in maart behaalde de bijna 10 jaar oude beweging nog 32,7 procent van de stemmen en is daarmee de grootste politieke partij in Italië. De stichter van de beweging, Beppe Grillo, beklemtoonde dat zijn M5S niet links of rechts genoemd kan worden. De beweging is vooral tegen de gevestigde orde en onderling verdeeld. Ze staat voor zowel rechts-populisme, milieu-activisme als het basisinkomen.

Luigi Di Maio is namens de M5S vicepremier. Hij zit in een coalitie met de rechts-populistische anti-immigratiepartij Lega van Matteo Salvini. De Lega kreeg in de Abruzzen in een coalitie met andere rechtse partijen bijna de helft van de stemmen. Bij de stembusgang van zondag deed centrumlinks het goed, want de linkse partijenbond kwam met winst uit op 30 procent.

De Italiaanse regering van de M5S en de Lega is vorig jaar aangetreden en de stembusgang in de Abruzzen was de eerste belangrijke stembustest voor die coalitie. De Lega was in de Abruzzen op zichzelf al groter dan de M5S met 28 procent van de stemmen. Salvini die in Rome ook vicepremier is , lijkt steeds populairder te worden ten koste van Di Maio.

De twee regeringspartners hebben steeds vaker politieke geschillen zoals bijvoorbeeld over de bouw van een tunnel in de Alpen of wie er president van Venezuela genoemd mag worden. De Lega noemt de Venezolaanse leider Maduro dictator en steunt de zelf uitgeroepen interim-president Juan Guaidó. De M5S erkent Maduro als wettig staatshoofd want de beweging vreest buitenlands militair ingrijpen als iemand anders als president naar voren wordt geschoven.