Uitspraak over recht op sterven zet wissel om in Frankrijk

STRAATSBURG. Met de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat een comateuze Fransman het recht heeft om te sterven, is in Frankrijk een belangrijke wissel omgezet.

De artsen in het ziekenhuis in de Franse stad Reims mogen de behandeling van de verlamde Vincent Lambert (38) staken. Dat bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vrijdag met twaalf tegen vijf stemmen, meldde de Franse krant Le Figaro. Lambert wordt al zeven jaar kunstmatig in leven gehouden. Hij raakte vrijwel geheel verlamd door een motorongeluk in 2008. Sindsdien verkeert hij in vegetatieve toestand.

De hoogste Franse rechters oordeelden een jaar geleden dat Lambert geen behandeling meer hoefde te krijgen. Zijn vrouw, vijf van zijn broers en zussen en een neef stemden daarmee in, maar Lamberts ouders, een zus en een halfbroer verzetten zich daartegen. De ouders waren naar het hof in Straatsburg gestapt.

Voorzitter Dean Spielmann van het hof zei vrijdag dat de hoogste Franse rechters vorig jaar artikel 2 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten niet hebben geschonden. Dat regelt het recht op leven.

Vorig jaar nog oordeelde het Hof voor de Rechten van de Mens dat de behandeling van Lambert niet mocht worden gestaakt. Wel zegde het hof toe de zaak volledig te zullen herzien en met een nieuwe uitspraak te komen.

De echtgenote van Lambert was vorig jaar naar de Staatsraad (de hoogste Franse rechter) gestapt. Die oordeelde, op advies van drie neurologen, dat de zaak van Lambert uitzichtloos was en dat er geen hoop op verbetering was.

Volgens de artsen vertoonde Lambert sinds vorig jaar tekenen van verzet tegen behandeling. Zij hadden de familie dan ook geadviseerd de behandeling te staken. De ouders, behoudende rooms-katholieken, vonden juist dat hun zoon tekenen van voorzichtig herstel vertoonde en een betere behandeling nodig had.

De advocaat van de ouders heeft al eerder gezegd dat hij zich weer tot de rechter in Frankrijk zal wenden als het hof in Straatsburg het staken van de behandeling zou goedkeuren. Lamberts moeder Viviane toonde zich vrijdag strijdbaar. „Ze proberen ons te laten zeggen dat we hem niet willen laten gaan. Maar dat is absoluut niet het geval. We willen gewoon niet dat ze hem laten creperen.”

De zaak van Lambert heeft het euthanasiedebat in Frankrijk weer fel doen oplaaien. Een wet uit 2005 bepaalde al wel dat artsen passieve euthanasie mogen toepassen door een behandeling te staken. Maar in de praktijk roept levensbeëindiging nog altijd veel publieke discussie op.

De uitspraak van het hof heeft mogelijk ook gevolgen voor andere Europese landen waar soortgelijke zaken spelen.