Uitslag Democratische voorverkiezing Iowa vertraagd

Voorverkiezingen
Pete Buttigieg tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa. beeld EPA

De uitslag van de traditionele eerste voorverkiezing van de Democraten in de Amerikaanse staat Iowa is ernstig vertraagd. De Democratische Partij zegt extra „kwaliteitscontroles” te willen uitvoeren.

De uitslagen worden gecontroleerd op „tegenstrijdigheden.” De resultaten worden op zijn vroegst dinsdagochtend lokale tijd naar buiten gebracht, maar het kan ook langer duren.

De oorzaak lijkt een probleem met de app te zijn waarmee districten hun uitslagen kunnen doorgeven aan de centrale van de Democratische Partij in Iowa. De verklaring is dat de app die moet worden gebruikt zo goed is beveiligd, dat de lokale stembureaus er steeds uit werden gegooid als ze de uitslag willen doorgeven aan het hoofdbureau. De tweede optie, het doorbellen van de uitslagen, bleek maandagavond ook onwerkbaar, omdat het hoofdbureau daar niet op is berekend.

De woordvoerder van de Democraten benadrukte dat er geen sprake is van een hack of van binnendringen. „Het is simpelweg een rapportageprobleem; de app is niet uit de lucht gegaan.” Verder zei hij: „De onderliggende data en de papieren uitslagen zijn betrouwbaar; het zal eenvoudigweg langer duren om de uitslagen naar buiten te brengen.”

De kandidaten hadden hun overwinningsspeeches al klaar, maar moesten maandagavond improviseren. Ze konden alleen afgaan op wat hun eigen campagnebazen in de districten hadden waargenomen en dat leek goed nieuws voor allemaal. Zo zei Pete Buttigieg dat „alles erop wijst dat we met een overwinning naar New Hampshire gaan.” Het team van Sanders stelde op basis van hun informatie dat hij had gewonnen.

De campagnemanager van Amy Klobuchar verklaarde dat de senator uit Minnesota „een grootse avond had gehad in Iowa.” Joe Biden had het erover dat het pas het begin is van een lange weg en dat hij „die tot het eind zal afleggen.” Er zijn signalen dat hij het bij deze voorverkiezingen het slechts van de vier koplopers heeft gedaan.

Democratische kiezers in Iowa konden maandag in meer dan 1600 schoolpanden, buurthuizen en andere openbare gebouwen hun voorkeur voor een van de kandidaten kenbaar maken. Ze mochten als eersten in het land stemmen op een van de 11

Democratische kandidaten die in november bij de verkiezingen een gooi willen doen naar het presidentschap. In Iowa zijn 41 afgevaardigden te verdelen. Maar het is lastig de uitkomst te voorspellen, omdat leden tijdens zo’n partijbijeenkomst van kandidaat mogen wisselen. Als namelijk blijkt dat een kandidaat niet de drempel haalt van 15 procent van de stemmen, mogen de kiezers van die kandidaat op iemand anders stemmen.

Iowa is niet bepaald representatief voor de rest van de VS, omdat er relatief veel meer witte mensen wonen dan zwarte burgers. Toch is het belangrijk om goed te scoren bij de eerste voorverkiezing, omdat de kans aanwezig is dat donateurs hun kandidaat laten vallen als die slecht scoort in de eerste uitslag.

Ook bij de Republikeinen is gestemd. Verschillende Amerikaanse media hebben daar Trump tot winnaar uitgeroepen van deze voorverkiezing.

wimkranendonk_uitleg_verkiezingen_VSUitleg: zo werken de (voor)verkiezingen in de VS