Turkse troepen trekken Noord-Syrië binnen

Burgers op de vlucht bij Ras al-Ain aan de Turkse grens in het noorden van Syrië. beeld AFP
11

Turkse troepen trekken volgens het ministerie van Defensie in Ankara het noordoosten van Syrië binnen. President Erdogan had het begin van de operatie eerder op de dag aangekondigd. Zijn strijdkrachten begonnen met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. Maar nu gaan ook grondtroepen het gebied binnen dat Ankara als een bufferzone wil inrichten en waar Turkse troepen Koerdische milities moeten verdrijven. Volgens de Koerdische milities van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) is een Turkse aanval in de grensplaats Tel Abyad afgeslagen.

Het is onduidelijk waar precies Turkse troepen in het offensief zijn. Ankara meldt dat ook het Syrisch Nationaal Leger in de aanval is gegaan. Het is een door Turkije gesteunde rebellengroep, ook bekend als Vrij Syrisch Leger, die vooralsnog voornamelijk ten westen van de rivier de Eufraat in Noord-Syrië actief is. In de Syrische burgeroorlog hebben Koerdische milities zich met vooral Amerikaanse steun meester gemaakt van bijna heel Syrië ten oosten van de rivier de Eufraat, vaak ten koste van andere bevolkingsgroepen. Het Nationaal Leger bestaat voornamelijk uit Arabische en Turkmeense Syriërs die nu met Turkse steun proberen de Koerden terug te dringen.

2019-10-09-BUI1-bij-koerden09-4-FCChristenen in Noord-Syrië vrezen komst Turkse leger

Het Amerikaanse leger heeft twee vooraanstaande militanten van Islamitische Staat, die eerder door Koerden geleide troepen in Syrië werden vastgehouden, in hechtenis genomen en hen het land uitgehaald.

Dit gebeurde volgens een Amerikaanse functionaris, die zijn verhaal alleen anoniem wilde doen, terwijl Turkije zich voorbereidde op een offensief in het noorden van Syrië. Volgens de bron worden de IS-strijders op een geheime locatie vastgehouden, maar gaf verder geen details.

Eerder op woensdag zei president Donald Trump dat hij een "bepaald aantal" IS-strijders uit Syrië had gehaald, omdat de vrees toenam dat de Turkse inval ertoe kan leiden dat de bewaking van de gevangenen van de Islamitische Staat in gevaar kan komen.

Volgens een tweede bron behoorden de twee tot de beruchte groep Britse IS-strijders die onder de naam The Beatles westerse gijzelaars doodden.

AFP_1LA3K1Turkije pakt negatieve berichten hard aan

78172020EU wil stopzetting Turkse aanval op Syrië