Turkije meldt eerste dode in offensief Syrië

beeld EPA

Bij de strijd in het noordoosten van Syrië is voor het eerst een Turkse militair omgekomen. Het Turkse ministerie van Defensie meldde vrijdag ook dat er aan Turkse kant drie gewonden zijn gevallen. Turkije begon woensdag een offensief tegen Koerdische milities die het grensgebied in Syrië controleren. Ook wil Ankara daar een veilig gebied creëren waar miljoenen Syrische vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Die zitten nu nog in Turkije.

„Onze broeder is donderdag omgekomen tijdens een conflict met terroristen”, laat het ministerie weten. De strijd in het noordoosten van Syrië heeft inmiddels al aan meerdere Koerdische militanten en burgers het leven gekost. Ook zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

Er is vanwege de aanval veel kritiek op de Turkse president Erdogan. Zelf dreigt hij vluchtelingen naar Europa te sturen als de EU haar kritiek op de Turkse operatie niet inslikt. „Dan zullen wij de poorten openzetten”, zei hij.

Republikeinen VS willlen sancties Turkije

De Amerikaanse president Trump heeft aangegeven dat zijn regering zou kunnen bemiddelen tussen Turkije en de Syrische Koerden. De VS hebben Syrisch-Koerdische milities gesteund en getraind in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS), maar nu die jihadisten uit beeld zijn, heeft Washington er in de ogen van Trumps niets meer te zoeken. Donderdag twitterde hij: „We hebben drie opties, duizenden soldaten sturen en winnen, Turkije treffen met strenge economische sancties, of bemiddelaar zijn voor een akkoord tussen Koerden en Turken.”

Trump haalt zijn militairen weg uit het noordoosten van Syrië. Militairen die er nog zijn moeten zich terugtrekken als er Turkse troepen naderen. Het noordoosten is vrijwel helemaal in handen gevallen van Koerdische milities tijdens de Syrische burgeroorlog en de strijd tegen IS.

Turkije ziet die milities als een terreurbeweging net als de Turkse PKK. President Erdogan wil de Koerdische milities in Syrië ver van de grens jagen en hij wil Syrische vluchtelingen terug over de grens sturen naar een door Turkije gedomineerde zone. Trumps terugtrekking heeft het Turkse offensief aan de grens in Syrië mogelijk gemaakt.