„Turkije heeft audiobewijs dood Khashoggi”

Pers bij het Saudische consulaat in Istanbul. beeld AFP

Medewerkers van de Turkse regering hebben tegen collega’s uit de Verenigde Staten gezegd dat ze video- en audiobewijs hebben dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saudische consulaat in Istanbul. De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood en in stukken gezaagd.

De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit de reden is dat de Turken zo snel zeker waren dat Saudi-Arabië achter de moord zat. De Turkse geheime dienst wil het materiaal niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt op welke manier buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

Khashoggi is een Saudische journalist die altijd goede banden had met het koningshuis, maar kritisch schrijft over de huidige kroonprins, Mohamed bin Salman. Hij ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanbul ging om dingen te regelen voor zijn huwelijk. Hij heeft het consulaat niet meer verlaten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat alle wapenverkopen aan Saudi-Arabië worden gestopt. President Donald Trump is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht, en wil dus dat de handel met de Saudi’s door blijft gaan.

Turkije en Saudi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.