Trump zegt weinig nieuws in persconferentie

Donald Trump. Beeld AFP

Donald Trump heeft woensdag in New York voor het eerst sinds hij is gekozen als nieuwe president van de Verenigde Staten een persconferentie gegeven. Nieuws leverde die amper op.

Na een monoloog met bekende standpunten zoals het terugbrengen van industrie naar Amerika, waaronder de fabricage van medicijnen, en de problemen met de ontwikkeling van de te dure straaljager F-35, ging Trump kort in op vragen van journalisten.

De eerste ging zoals verwacht over de commotie die ontstond over het uitlekken van een dubieus rapport over mogelijke beïnvloeding van Trump door het Kremlin met belastende informatie. Hij noemde die „verzonnen en kletskoek”. De vastgoedmagnaat uit New York beaamde vervolgens dat Rusland achter de cyberaanvallen zit tijdens de verkiezingscampagne. Trump vroeg zich af in hoeverre hij overweg zal kunnen met Poetin, maar hoopt dat het gaat lukken. Als Poetin hem mag, dan is dat een meevaller.

Trump herhaalde geen zakelijke en financiële belangen te hebben in Rusland. Van zijn bedrijven in Amerika neemt Trump zoals beloofd afstand. Zijn advocate nam daarna over en legde uit hoe dat allemaal geregeld is of zal worden, nog voor de presidentiële inauguratie op 20 januari. Buitenlandse deals zal zijn imperium, dat geleid zal worden door zijn zoons, niet sluiten tijdens zijn presidentschap.

ap