Trump relativeert kritiek op plannen May

Trump (l.) en May tijdens de persconferentie. beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn harde kritiek op de brexit-plannen van de Britse premier Theresa May gerelativeerd. „Wat jullie ook doen: ik vind het prima. Het is jullie beslissing”, benadrukte Trump op een gezamenlijke persconferentie met zijn gastvrouw.

Trump nam eerder in The Sun de brexitstrategie van May op de korrel. Zij wil nauwe banden blijven onderhouden met de EU. Trump waarschuwde tijdens een interview dat haar plannen het waarschijnlijk lastig maken een handelsakkoord te sluiten met de VS, omdat zijn land dan feitelijk met Brussel om de tafel zou moeten. „Als ze dat doen, kunnen ze waarschijnlijk geen handelsdeal sluiten met de VS.”

De president sloeg een andere toon aan tijdens de persconferentie met May. „De Verenigde Staten kijken ernaar uit een geweldige bilaterale handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten”, beloofde Trump, die premier May uitbundig prees. „Dit is een geweldige kans voor beide landen die we volledig zullen aangrijpen.”

Trump reageerde ook op zijn uitspraken in het interview, waarmee hij May in grote verlegenheid bracht. Hij klaagde dat de tabloid heeft nagelaten zijn positieve opmerkingen over May te publiceren. „Dat wordt fake news genoemd”, zei de president, die benadrukte dat May het „fantastisch” doet en een „taaie onderhandelaar” is.

Het interview in The Sun kwam voor May op een bijzonder ongunstig moment. Recentelijk stapten twee prominente ministers op uit protest tegen haar brexitplannen, onder wie haar politieke rivaal Boris Johnson. Trump zei in het vraaggesprek dat die voormalige burgemeester van Londen een „geweldige premier” zou zijn.