Trump: piek aantal doden in VS over 2 weken

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van „sociale afstand” tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

„De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn”, aldus Trump. „Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen houdt.”

De president verwacht dat het land rond 1 juni „op weg is naar herstel”. Eerder hoopte hij dat tegen Pasen het ergste voorbij zou zijn. „Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald”, zei hij.

Trump zei dat er dinsdag een „belangrijke” aankondiging komt over de plannen en strategie van de regering voor de toekomst. „Dinsdag zullen we deze plannen afronden en een samenvatting van onze bevindingen, ondersteunende gegevens en strategie aan het Amerikaanse volk verstrekken.”

In de Verenigde Staten zijn 2479 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, ruim 142.000 Amerikanen zijn geïnfecteerd. Dat blijkt uit de laatste tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore. Trump verwacht dat het aantal doden de komende tijd flink oploopt. „Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan.” Zonder maatregelen denkt hij dat circa 2,2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het longvirus.