Trump: NAVO-landen zeggen veel meer geld toe

Trump. beeld AFP

NAVO-landen hebben toegezegd op korte termijn 33 miljard dollar extra uit te geven aan defensie. Dat zei Donald Trump op een persconferentie aan het eind van de tweedaagse NAVO-top in Brussel. „Ongelooflijk, dergelijke bedragen hebben we nooit eerder gezien. Het gaat veel sneller naar de 2 procent van hun nationaal inkomen, als een raket. In een paar jaar.”

De Amerikaanse president drong de afgelopen dagen aan op hogere bestedingen en dreigde met consequenties. De VS betalen veel te veel om Europa te beschermen, vindt Trump. Hij wil zelfs 4 procent, maar is nu tevreden. Een vertrek uit het bondgenootschap „kan ik waarschijnlijk doen, maar dat is niet nodig”, zei hij, waarna hij zijn krachtige steun voor de alliantie uitsprak. „Ik geloof in de NAVO.”

„De NAVO is nu veel sterker dan twee dagen geleden”, aldus Trump. Hij noemde de sfeer tijdens een ingelaste spoedzitting van de 29 leiders waarin hij donderdag zijn eisen op tafel legde „fantastisch en collegiaal”. „Op het eind kwam het allemaal samen, er was een geweldige teamgeest.”

trumptoespraakvid

De lidstaten zegden eerder toe in 2024 2 procent van hun inkomen aan defensie te spenderen, maar slechts een handvol haalt dat nu.