Trump lanceert vredesplan voor Israël en Palestina

Maandoverzicht januari 2020
Netanyahu en Trump. beeld AFP

De Amerikaanse president Trump heeft samen met de Israëlische premier Netanyahu een vredesplan gepresenteerd voor Israëli's en Palestijnen dat toch uitgaat van twee staten. Hij noemde het "een realistische tweestatenoplossing".

Het plan moet uiteindelijk leiden tot twee staten naast elkaar, Israël en Palestina. Maar waar Palestina precies komt te liggen, is onduidelijk. Daar moet over onderhandeld worden, vindt Trump. Zijn regering ziet in heel Jeruzalem "de ongedeelde Israëlische hoofdstad" en ziet in door kolonisten ingenomen Palestijns gebied ook Israëlisch grondgebied.

2020-01-28-VP1-bij-netanyahu28-1-FC_web”Deal van de eeuw” eindelijk op tafel

Trump noemde het plan "een laatste kans"en prees zijn gast, Netanyahu. Israël zet vandaag een stap naar de vrede, zei Trump.

De Palestijnse autoriteiten hebben het plan vooraf al afgedaan als "bedrog". Zij willen de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden terug. Dat is volgens hen de "tweestatenoplossing". De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat de VS zich weer achter dat beginsel scharen. Abbas heeft volgens anonieme bronnen in Ramallah daarom meerdere malen geweigerd om met Amerikaanse bemiddelaars of tussenpersonen over Trumps plannen te praten.

De Arabische Liga wijst het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump voor het Midden-Oosten af. Na eerste lezing concludeert secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit dat sprake is van "een grote verspilling van legitieme rechten van Palestijnen".

In het plan is de hele stad Jeruzalem "de ongedeelde Israëlische hoofdstad" en zijn door kolonisten ingenomen Palestijns gebied ook Israëlisch grondgebied. De Palestijnen zouden meer grondgebied krijgen maar het is niet duidelijk waar dat ligt.

De Arabische Liga blijft de "Amerikaanse visie" nauwkeurig bestuderen, aldus Gheit. "Wij staan open voor elke serieuze poging om vrede te bereiken".