Trump laat ‘staatsburger’-vraag vallen

De Amerikaanse president Donald Trump ziet af van de omstreden ‘staatsburger’-vraag bij de komende volkstelling in 2020. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt in een persconferentie, nadat Amerikaanse functionarissen het al hadden laten doorschemeren. Hij laat het plan vallen, omdat hij denkt dat mogelijke rechtszaken tegen de vraag de zaak hadden kunnen vertragen.

De omstreden vraag of iemand staatsburger is van de Verenigde Staten moet duidelijk maken of iemand legaal op Amerikaanse bodem verblijft. Trump wilde die vraag aan de volkstelling toevoegen, maar laat die vraag vallen. Hij wil echter nog steeds dat bekend wordt hoeveel illegalen in de VS verblijven.

Trump heeft gezegd dat hij een decreet gaat ondertekenen waarin staat dat alle overheidsinstanties en agentschappen documenten van staatsburgers en niet-staatsburgers zo snel mogelijk aan het ministerie van Economische Zaken moeten overhandigen. Hij denkt dat deze maatregel ervoor gaat zorgen dat in 2020 bekend is hoeveel mensen staatsburger zijn, hoeveel niet en hoeveel illegalen er in de VS wonen.

De VS kennen geen burgerlijke stand zoals bijvoorbeeld in Nederland. Bij verkiezingen dienen kiesgerechtigden zich bijvoorbeeld zelf te melden.