„Trump laat Iran-akkoord vooralsnog intact”

beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump laat het akkoord over het Iraanse kernprogramma vooralsnog intact. In een toespraak die hij later vrijdag houdt, zal hij volgens The New York Times verklaren dat hij het akkoord niet opnieuw zal certificeren, zoals hij formeel elke drie maanden moet doen. Daardoor moet het Congres wel een beslissing nemen over eventuele nieuwe sancties, die het akkoord alsnog kunnen ondermijnen.

Trump wil het Congres vragen drempels op te werpen die kunnen leiden tot nieuwe sancties als Iran die overschrijdt. Iran zou bijvoorbeeld te ver gaan als het land ballistische raketten blijft lanceren, weigert om de termijn van de beperking van de productie van kernbrandstof te verlengen of als Amerikaanse inlichtingendiensten constateren dat Teheran binnen een jaar een kernwapen kan maken.

Het Iran-akkoord, waarin Teheran zegt het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Europese Unie.

Trump heeft het eerder het „slechtste akkoord ooit” genoemd, een omschrijving waar de afzwaaiende Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zich niet in kan vinden. „Een overwinning voor de diplomatie”, zo omschreef hij vrijdag voorafgaand aan zijn laatste ministerraad de deal met Iran.

„Ook met het oog op Noord-Korea is het belangrijk dat je deze deal behoudt. Er is geen aanwijzing dat Iran zich niet aan de letter van het akkoord houdt. Het is belangrijk dat iedereen die zo’n overeenkomst tekent zich er ook aan houdt. Dat gebeurt ook, en dan is het belangrijk voor de wereldvrede.”