Trump aangekomen in Groot-Brittannië

De Amerikaanse president Donald Trump is begonnen aan zijn bezoek aan Groot-Brittannië. Het presidentiële vliegtuig Air Force One landde donderdagmiddag op de Londense luchthaven Stansted. Het is de eerste keer dat Trump als president naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Trump gaat donderdag onder meer naar Blenheim Palace, waar de voormalige Britse premier Winston Churchill werd geboren. De president dineert daar met premier Theresa May, ministers en topmensen uit het zakenleven. Trump gaat tijdens de reis ook nog op de thee bij koningin Elizabeth (92) en brengt een bezoek aan Schotland, waar hij twee golfbanen bezit.

Niet alle Britten zitten te wachten op het bezoek van de Amerikaanse leider. De autoriteiten houden rekening met meer dan honderd demonstraties. Betogers zijn ook van plan een grote ballon op te laten die Trump voorstelt als een boze, oranje baby.

May benadrukte in de aanloop naar het bezoek dat er geen belangrijker bondgenootschap is dan de zogenoemde „speciale relatie” tussen haar land en de Verenigde Staten. Toch liet de komst van Trump even op zich wachten. De president bracht eerder wel een bezoek aan Frankrijk, maar zegde een geplande trip naar Londen af.

De president vertrekt zondag weer uit het land. Daarna staat een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in Helsinki op de agenda. Trump opperde eerder dat de bijeenkomst met Poetin misschien wel het makkelijkste onderdeel is van zijn reis naar Europa.

„Ik heb de NAVO, het Verenigd Koninkrijk, waar het enigszins onrustig is, en ik heb Poetin”, zei Trump. „Eerlijk gezegd is Poetin misschien wel het makkelijkst van allemaal.”