Traditionele huwelijk komt waarschijnlijk in grondwet Roemenië

Het Roemeense parlement heeft de eerste stap gezet om het huwelijk in de grondwet te omschrijven als een relatie van man en vrouw. beeld EPA, ROBERT GHEMENT

Het Roemeense parlement heeft woensdag een eerste stap gezet om het huwelijk in de grondwet te omschrijven als een relatie van man en vrouw.

De Kamer van Afgevaardigden aanvaardde een eerste voorstel om een referendum over de kwestie te houden, met 232 stemmen voor, 22 tegen en 13 onthoudingen.

De kwestie is op gang gekomen door een actie van de Coalitie voor het Gezin. Dat heeft 3 miljoen handtekeningen verzameld om de grondwet op dit punt te veranderen.

Momenteel omschrijft de Roemeense grondwet het huwelijk als een „vrijwillig verbond tussen partners.” Die formulering komt uit de tijd dat deze partners vanzelfsprekend een man en een vrouw waren, maar sinds de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen in Nederland rond 2000 is dit onderwerp in steeds meer landen in discussie gekomen.

De voorgestelde formulering van de Coalitie voor het Gezin spreekt over een „huwelijk tussen een man en een vrouw, hun gelijkheid, en het recht en de plicht van ouders om opvoeding en onderwijs van kinderen te garanderen”.

De steun voor het voorstel komt vooral uit christelijke hoek. Zowel de orthodoxe kerken als de rooms-katholieke en ook de kleinere protestantse kerken staan hierachter. Daarnaast krijgt de coalitie steun uit het buitenland.

In veel Oost-Europese landen bestaat grote aarzeling rond de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen. Alleen in Slovenië is het mogelijk dat homo’s trouwen. Daar werd in februari het eerste huwelijk tussen twee vrouwen gesloten.