Tekenaar Albert Uderzo van Asterix en Obelix overleden

Albert Uderzo. beeld AFP

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny, die in 1977 overleed. Het eerste verhaal Asterix de Galliër verscheen in 1959 in het stripblad Pilote.

"Albert Uderzo stierf in zijn slaap in zijn huis in Neuilly door een hartaanval die geen verband hield met het coronavirus. Hij was al wekenlang erg moe", zei zijn schoonzoon Bernard de Choisy tegen persbureau AFP.

Sinds Uderzo met de schrijver Goscinny het eerste album van de avonturen van Asterix en Obelix meer dan een halve eeuw geleden uitbracht, zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. De strips zijn vertaald in meer dan honderd talen en dialecten.

Asterix werd een fenomeen: er zijn meer dan tien Asterix-films uitgebracht, in 1989 werd een themapark in de buurt van Parijs geopend, en honderden handelsproducten werden ontworpen.

Uderzo werd geboren op 25 april 1927 als zoon van Italiaanse immigranten in de buurt bij Reims. Eind jaren veertig was hij, ondanks zijn kleurenblindheid, een van de meest succesvolle tekenaars van zijn generatie. In 1951 ontmoette Uderzo de getalenteerde schrijver Goscinny.

Samen produceerden ze verschillende stripseries, maar het grootste succes begon echter in 1959 met Asterix.

Tot 1977, het jaar dat Goscinny op 51-jarige leeftijd stierf, had het duo meer dan twintig albums uitgebracht. Uderzo zette de serie alleen voort als tekenaar en tekstschrijver. Zijn eerste eigen verhaal, 'De broedertwist', verscheen in 1980.

Vanaf 2009 trok de aan artrose lijdende Uderzo zich steeds meer terug van de tekentafel. Twee jaar later droeg hij de scepter over aan jongere collega's. De eerste Asterix van Jean-Yves Ferri en Didier Conrad verscheen in 2013.

Nieuw stripalbum voor jarige Asterix

Nieuwe Asterix racet door Romeins Italië

2019-11-15-katVR12-Asterix_dochter-0,5-FC_webStripheld Asterix viert zestigste verjaardag

sun-seaMiddellandse Zee: een oneindig wateroppervlak dat angst inboezemt