Syrisch leger hijst de vlag in Daraa

beeld AFP

Meer dan zeven jaar na het begin van de Syrische opstand, is de nationale vlag gehesen in de symbolisch belangrijke stad Daraa. Het leger deed dat volgens de Syrische staatstelevisie bij het postkantoor, een overheidsgebouw dat jarenlang in handen was van opstandelingen.

De zuidelijke stad wordt gezien als de plaats waar de opstand tegen het regime van Bashar al-Assad in 2011 begon. Er vonden zeven jaar geleden grootschalige protesten plaats na de aanhouding van een groep scholieren. Zij hadden graffiti aangebracht met kritische boodschappen over de regering.

De gewapende opstand in Syrië ontaardde in een grootschalige burgeroorlog, die aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht voor het geweld. Assad kreeg met steun van Rusland en Iran weer grote delen van het land in handen.

Syrische regeringstroepen rukten de afgelopen weken snel op in de provincie Daraa. Gedeelten van de gelijknamige stad zijn nog steeds in handen van opstandelingen. Zij onderhandelen volgens rebellenfunctionarissen nog over de voorwaarden van hun aftocht. Rusland, een bondgenoot van het regime, speelt daarbij een bemiddelde rol.