Strafhof gooit roer niet om na dreigement VS

John Bolton. beeld EPA

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag lijkt niet van plan te zijn het roer om te gooien na dreigementen van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton. De topadviseur van president Donald Trump waarschuwde dat zijn land „terug zal vechten” als het hof een onderzoek instelt naar het optreden van Amerikanen in Afghanistan.

Bolton had aangekondigd dat rechters en aanklagers bij het ICC persoonlijk kunnen worden aangepakt. Zo kan Washington bijvoorbeeld sancties opleggen en de juristen weren uit de VS. Zij kunnen zelfs worden vervolgd binnen het Amerikaanse rechtssysteem.

Het hof zegt nu in een verklaring vastberaden door te zullen werken en benadrukt een onafhankelijke en neutrale instelling te zijn die wordt gesteund door 123 landen.

ICC-aanklager Fatou Bensouda had vorig jaar gezegd dat er grond is om aan te nemen dat misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd in Afghanistan. Ze zei onderzoek te willen doen naar alle partijen die betrokken zijn bij het conflict, inclusief de Amerikanen.

De uithaal van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton naar het Internationaal Strafhof (ICC) is volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) geen verrassing. De uitspraken waren „scherp” maar passen in een lijn die al eerder is ingezet.

Dat zei Blok op vragen van het CDA in de Tweede Kamer. Nederland blijft zich inzetten voor het ICC dat in Den Haag is gevestigd. Het kabinet zal ook grote landen zoals VS, Rusland en China (alle geen lid van het ICC) blijven aanspreken op het grote belang om het Strafhof niet tegen te werken.

Bolton zei maandag dat „de Verenigde Staten alle mogelijke stappen zullen zetten om onze burgers te beschermen tegen deze onwettige rechtbank”. Ook dreigde hij met sancties tegen medewerkers van het ICC. Dat is het eerste permanente internationale hof voor de vervolging van verdachten van genocide (volkenmoord), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.