Spanningen in Ethiopië na moord op protestzanger

Woedende jongeren protesteren dinsdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba na de moord op een populaire protestzanger, die de etnische verhoudingen in het Afrikaanse land op scherp zet. Een mediamagnaat en criticus van de gematigde premier Abiy Ahmed is opgepakt in verband met de onrust.

Zanger Haacaaluu Hundeessaa werd maandagavond doodgeschoten en er werden meerdere verdachten aangehouden. Talloze jongeren uit de etnische Oromo-groep, waartoe de zanger behoorde, gingen dinsdag de straat op om hun woede te uiten, waarbij onder meer autobanden in brand werden gestoken.

Premier Ahmed, zelf een Oromo, maande op Twitter tot kalmte. De vermoorde zanger en voormalig politiek gevangene was een bondgenoot van Ahmed. Hij kreeg bekendheid in de golf van protesten die Ahmed uiteindelijk aan de macht bracht. Daarmee kwam een einde aan multi-etnische coalitie die Ethiopië decennialang regeerde en werd gedomineerd door leiders uit de Tigrinya-groep.

Sindsdien is er sprake van toenemende etnische spanningen in het land. Het tolerante beleid van premier Ahmed ligt regelmatig onder vuur vanuit zijn eigen Oromo-groep. Ahmeds voormalige bondgenoot, mediamagnaat Jawar Mohammed, leidt het verzet tegen Ahmed. Hij werd dinsdag opgepakt na een confrontatie tussen de politie en zijn gewapende beveiligers.