Spannende race om presidentschap Sri Lanka

Sri Lanka is zaterdag naar de stembus gegaan om een nieuwe president te kiezen. De verwachting is dat het een spannende race wordt tussen de vertegenwoordiger van de regerende partij Sajith Premadasa en oppositieleider Gotabhaya Rajapaksa.

In totaal hebben 35 kandidaten zich verkiesbaar gesteld. De zittende president Maithripala Sirisena besloot om zich niet meer kandidaat te stellen voor het ambt in de eilandstaat in de Indische Oceaan. De verkiezingsuitslag wordt zondag verwacht.

De 52-jarige Premadasa is de zoon van voormalig president Ranasinghe Premadasa. De 70-jarige voormalige defensieminister Rajapaksa was nauw betrokken bij de militaire operatie tegen de Tamil-opstandelingen in de burgeroorlog die tien jaar geleden eindigde.

Na de aanslagen afgelopen Pasen op kerken en hotels met honderden slachtoffers, richtten de twee meest veelbelovende kandidaten zich in de verkiezingscampagne op veiligheid. Sinds de aanslagen is de economisch belangrijke toeristische sector in Sri Lanka in een impasse geraakt.

Volgens de verkiezingswaarnemer CMEV hebben zich in de marge van de verkiezingen veel gewelddadige incidenten voorgedaan. Zo schoten gewapende mannen kort voor de stembusgang in het district Anuradhapura op een bus met kiezers. De verkiezingscommissie sprak over „sporadische” incidenten in verschillende delen van het land die geen invloed hadden op de verkiezingen.

In totaal werden bijna 16 miljoen burgers opgeroepen om te stemmen. De verkiezingscommissie zei dat ruim 80 procent van de kiesgerechtigden heeft gestemd.