Spanje start vervolging bestuurders om regelen referendum

Spanje zet de strafrechtelijke vervolging in van 712 Catalaanse burgemeesters die hun medewerking hebben toegezegd aan het referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Madrid heeft woensdag opdracht gegeven om deze burgemeesters te arresteren als zij niet vrijwillig opdagen voor verhoor.

De Spaanse regering heeft het Catalaanse referendum steeds „illegaal” genoemd. Vorige week kreeg het rechtse kabinet van Mariano Rajoy gelijk van het Grondwettelijke Hof in Madrid. Na een klacht van de centrale regering in Madrid sprak het hof een voorlopig verbod uit tegen de Catalaanse stembusgang.

Het misdrijf dat de burgemeesters volgens de Spaanse justitie hebben gepleegd bestaat uit het beschikbaar stellen van stemlokalen op 1 oktober. Het OM beschuldigt de burgemeesters van ongehoorzaamheid, ambtsmisbruik en malversatie van overheidsmiddelen Voor dat laatste misdrijf kunnen zij tot acht jaar celstraf krijgen.

Ondanks de vijandige opstelling van de Spaanse regering en justitie zal de stembusgang gewoon doorgaan, zei de Catalaanse premier Carles Puigdemont gisteravond in een tv-interview. „Wie kan denken dat de vervolging van driekwart van alle burgemeesters in Catalonië het probleem oplost?”, vroeg hij zich af.

Gistermiddag sloot de Guardia Civil ook de website van het referendum. De site dook echter onmiddellijk opnieuw op onder twee andere domeinnamen. Een dag eerder kreeg de publieke omroep in Catalonië een gerechtelijk verbod opgelegd om het Spaanse publiek te informeren over het referendum.