Spanje biedt Open Arms opnieuw toegang aan

De Spaanse regering weerspreekt dat zij een deal met Italië heeft gesloten over de ontscheping van 107 migranten aan boord van het schip Open Arms. Wel herhaalt Madrid de uitnodiging aan de organisatie om de vluchtelingen van boord te laten gaan in een Spaanse haven.

Eerder bracht Open Arms naar buiten dat Spanje en Italië een deal leken te hebben gesloten over de opvang van de vluchtelingen. De 107 migranten zitten al achttien dagen aan boord en de situatie dreigt ondragelijk te worden.

„De regering ontkent het bestaan van welke vermeende overeenkomst met Italië dan ook”, aldus Madrid. „De enige correcte informatie is dat de Spaanse regering Open Arms heeft aangeboden naar de dichtstbijzijnde Spaanse haven te varen, en dat de Italiaanse regering in strijd met de wet handelt door migranten te verhinderen op Lampedusa van boord te gaan.”

Open Arms sprak maandag van een „onbegrijpelijke” deal gezien de verslechterende omstandigheden op het schip. Dat ligt vlak voor de kust van Italiaanse eiland Lampedusa. De tocht naar Mallorca, de dichtstbijzijnde Spaanse haven, zou nog eens drie dagen in beslag nemen.

Eerder bood de Spaanse regering al aan het schip naar de haven van Algeciras te laten varen waar de mensen vervolgens van boord zouden kunnen gaan. Dat zou echter volgens Open Arms zes dagen duren: veel te lang gezien de slechte humanitaire omstandigheden aan boord.

De Spaanse regering bood de haven aan omdat Italië blijft weigeren de vluchtelingen op te nemen. De Spaanse premier Pedro Sánchez noemde de harde opstelling van Italië, en met name de rechts-populistische minister Matteo Salvini, onbegrijpelijk. Daarom stelde hij Algeciras voor als aanlegplaats voor de Open Arms. „Mooi zo”, reageerde Salvini, „de aanhouder wint”.