Senaat VS spreekt president Trump vrij

Maandoverzicht februari 2020
beeld EPA

De Amerikaanse Senaat heeft president Trump vrijgesproken in het impeachmentproces. Er was in de Senaat geen meerderheid voor de twee aanklachten tegen hem die door het Huis van Afgevaardigden waren ingediend.

Daarmee kwam een einde aan het door de Democraten ingezette proces om de president af te zetten wegens misbruik van macht en het tegenwerken van het onderzoek.

400340583Impeachment-onderzoek verlamt Amerikaanse politiek

Bij de eerste stemming, over het misbruik van macht, stemde de Republikein Mitt Romney met alle Democraten mee tegen de president. Maar de aanklacht werd toch met een meerderheid van 52 tegen 48 weggestemd. Bij de de tweede aanklacht, over het tegenwerken van het onderzoek, stemden de Senaatsleden volgens de partijlijnen: 43 voor schuldig en 57 tegen. Er was een tweederdemeerderheid nodig om de president uit zijn ambt te zetten.

2020-02-06-VP1-trump-06-1-FC_webWat Amerika rest na een slepend proces

Op 24 september kondigde de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan dat er een afzettingsonderzoek werd gestart. De Democraten wilden onderzoeken of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik door het inhouden van militaire hulp aan Oekraïne. Hij zou hiermee de Oekraïense president Volodimir Zelenski zover hebben willen krijgen een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter.

Het Huis, dat wordt gedomineerd door Democraten, kwam in december tot de conclusie dat Trump zijn macht heeft misbruikt. Er werd ook een tweede aanklacht tegen Trump opgesteld wegens het tegenwerken van het onderzoek.

Op 18 december stemde de Democratische meerderheid in het Huis in met de aanklachten. Op 15 januari brachten de aanklagers uit het Huis de aanklachten naar de Senaat. Twintig dagen en zeventien zittingen later brachten de honderd Senatoren woensdag met hun stemming het afzettingsproces tot een einde.

Trump wordt de eerste president die na een impeachmentproces herkozen kan worden. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november dit jaar.

Het Amerikaanse Witte Huis heeft de vrijspraak van president Donald Trump verwelkomd. „Zoals we al heel de tijd hebben gezegd, is hij niet schuldig”, reageerde woordvoerster Stephanie Grisham na de stemming in de Senaat, waarbij een meerderheid tegen de twee aanklachten tegen de president stemde.

In een verklaring veroordeelt Grisham opnieuw het afzettingsproces. „Vandaag eindigde de valse afzettingspoging van de Democraten in het volledige gelijk en vrijspraak van president Donald J. Trump”, schrijft ze. Volgens haar was het proces, dat ze een „heksenjacht” noemt, „gebaseerd op een serie leugens”.
Trump zelf heeft aangekondigd donderdag om 18.00 uur Nederlandse tijd een verklaring te geven.

Een van de mensen die Trump uit zijn ambt wilden zetten, is de Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden. Zij vindt dat de Republikeinse senatoren met hun besluit tot vrijspraak „wetteloosheid genormaliseerd” hebben. Volgens haar blijft Trump „een gevaar voor de Amerikaanse democratie”.

De Democraten wilden tijdens het afzettingsproces getuigen oproepen om te bewijzen dat Trump zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer machtsmisbruik. De Republikeinse meerderheid in de Senaat hield dat echter tegen. Volgens Pelosi is er geen eerlijk proces geweest en heeft de vrijspraak nu geen waarde.