Russische ambassadeur gedood bij aanslag Turkije

Maandoverzicht december 2016
Andrej Karlov. beeld YouTube

De Russische ambassadeur in Turkije, Andrej Karlov, is maandag in de Turkse hoofdstad Ankara gedood bij een aanslag. Dat meldt het Russische persbureau RIA.

Karlov overleed kort nadat hij werd neergeschoten toen hij een toespraak hield bij de opening van een fototentoonstelling. Een gewapende man loste van dichtbij negen schoten. Hij overleed korte tijd later.


De schutter riep onder meer: „Vergeet Syrië niet, vergeet Aleppo niet. (...) Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze gruwelheden, die moeten hier de prijs voor betalen.”De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de schutter werkzaam was bij de politie. Hij zou bij de oproerpolitie in Ankara hebben gewerkt. Suleyman Soylu zei verder dat zijn land in shock is door de aanslag.

CNN TÜRK heeft gemeld dat de moeder en een zus van de schutter zijn opgepakt door de politie. De arrestaties zouden hebben plaatsgevonden in Aydin, in het westen van Turkije.


Karlov is niet het enige slachtoffer van de aanslag. Er zijn vier anderen gewond geraakt. De schutter zelf is ook neergeschoten. Op Twitter circuleren foto’s van een met kogels doorzeefde man, maar het is niet voor 100 procent zeker dat dat de dader is.


De relaties tussen Turkije en Rusland waren net aan de beterende hand. De twee landen waren elkaar in december 2015 juist in de haren gevlogen nadat het Turkse leger een Russische straaljager uit de lucht schoot. Een diplomatieke crisis volgde, maar mede door de situatie in Syrië besloten de landen toch weer nader tot elkaar te komen.

Syrië-overleg

Het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Turkije en Iran over Syrië gaat ondanks de moord op de Russische ambassadeur volgens plan gewoon door in Moskou. Dat heeft de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Russische Staatsdoema, Leonid Sloetski, tegen het persbureau Interfax gezegd.

„Ondanks deze tragedie moeten wij constructief aan het werk”, zei Sloetski. Moskou en Teheran steunen de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Turkije een toekomst voor Syrië zonder Assad ziet.

Sloetski sprak zich ook uit voor voortzetting van de betrekkingen met Turkije. Het is belangrijk nu „gezond verstand” te gebruiken, zei hij.
Live